Oι στόχοι των εντολέων μας
είναι οι προκλήσεις μας

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε 18 θέσεις

 

  • Οφειλές που αφορά

Ο μηχανισμός αφορά τη ρύθμιση οφειλών

α) προς χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες, εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, εταιρείες πρακτορείας επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που αποκτούν ή διαχειρίζονται απαιτήσεις από χρηματοδοτικούς φορείς

β) προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (άρθρο 5)

  • Οφειλέτες που αφορά:

Κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμφωνα με το ν. 4738/2020 πτωχευτική ικανότητα, επομένως κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά και κάθε επιχείρηση (άρθρα 7, 76 ).

Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσωπα που το 90% των οφειλών τους οφείλεται σε έναν μόνο από τους πιστωτές ή το ποσόν της οφειλής τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή εκκρεμεί δικαστική αίτηση με βάση τις νομοθεσίες για τη ρύθμιση χρεών, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του πτωχευτικού κώδικα, ή έχουν καταδίκες για σοβαρά αδικήματα.

Δεν είναι προϋπόθεση να απειλείται ο οφειλέτης με αδυναμία πληρωμής ή να έχει απαραίτητα ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο, η αίτηση του οφειλέτη, του οποίου οι οφειλές είναι ενήμερες, θα πρέπει να συνοδεύεται με την επίκληση γεγονότων που στοιχειοθετούν μία κατά  20% τουλάχιστον επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Οι πιστωτές μπορούν να απευθύνουν πρόσκληση στον οφειλέτη να υποβάλλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, θέτοντας προθεσμία 45 ημερών. Η μη υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη εντός της ανωτέρω προθεσμίας συνεπάγεται την αυτοδίκαιη περάτωση της διαδικασίας (άρθρο 8 παρ. 2).

  • Υποβολής της αίτησης μέσω της πλατφόρμας

Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της ειδικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών  που προβλέπεται από τον Κώδικα (άρθρο 8, η πρόβλεψη της πλατφόρμας στο άρθρο 29). Σε περίπτωση που υπάρξει σύμβαση ρύθμισης τα δεδομένα του οφειλέτη τηρούνται στη βάση δεδομένων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για τρία (3) χρόνια από τη λήξη της εκτέλεσης της σύμβασης. Αν η αίτηση του οφειλέτη δεν καταλήξει σε σύμβαση αναδιάρθρωσης, τα δεδομένα του διαγράφονται από το ηλεκτρονικό αρχείο της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. τρία (3) χρόνια μετά την υποβολή τους.

  • Υποχρεωτικό περιεχόμενο της αίτησης

Η αίτηση περιέχει υποχρεωτικά (άρθρο 9)

α. πλήρη στοιχεία του οφειλέτη (ονοματεπώνυμο/επωνυμία, διεύθυνση, Α.Φ.Μ., ΚΑΔ, εφόσον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή είναι νομικό πρόσωπο, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά στον κύκλο εργασιών του ή το εισόδημά του κατά το τελευταίο οικονομικό έτος πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών του, περιγραφή της δραστηριότητάς του, της οικονομικής του κατάστασης, των λόγων της οικονομικής του αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησής του,

β. κατάλογο όλων των προσώπων και φορέων που έχουν απαιτήσεις κατά του οφειλέτη (π.χ. προμηθευτών ή εργαζόμενων) με πλήρη στοιχεία (επωνυμία, διεύθυνση, Α.Φ.Μ., και, εφόσον υπάρχουν, τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση), των οφειλομένων ποσών ανά πιστωτή και της ημερομηνίας, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής,

γ. κατάλογο των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία των κινητών περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του. Η αξία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων προσδιορίζεται βάσει του άρθρου 11.

δ. πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, δημόσιο βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

ε. δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης.

  • Υποχρεωτικά συνυποβαλλόμενα με την αίτηση στοιχεία

Εφόσον πρόκειται για οφειλέτη-φυσικό πρόσωπο (άρθρο 10 παρ. 1):

α. Πλήρη στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του (ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ., ΚΑΔ, εφόσον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).
β. Τα υπό γ. της προηγούμενης απάντησης  στοιχεία για τον ή τη σύζυγο ή τον συμβίο ή τη συμβία και τα εξαρτώμενα μέλη.

γ. Στοιχεία για το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος από οποιαδήποτε πηγή και αιτία.

Εφόσον πρόκειται για οφειλέτη -νομικό πρόσωπο (άρθρο 10 παρ. 2):

α. αναφορά στον κύκλο εργασιών του κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών του, περιγραφή της δραστηριότητάς του, της οικονομικής του κατάστασης, των λόγων της οικονομικής του αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησής του,

β. δήλωση για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων δύο (2) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης,

γ. στοιχεία κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη στη διάρκεια των εξήντα (60) μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη σε πρόσωπα συνδεδεμένα με τον οφειλέτη στη διάρκεια των εξήντα (60) μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης,
δ. κατάλογο των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και ανάλυση των αμοιβών αυτών κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης,
ε. χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση, και
στ. προσωρινό ισοζύγιο, εντός του τριμήνου που προηγείται της υποβολής, τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.

Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης μπορεί να συνοδεύει την αίτησή του με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, στοιχείο ή πληροφορία, την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της διαδικασίας.

  • Η αξία των ακινήτων

Δηλώνεται η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.  και για γήπεδα εκτός σχεδίου και οικισμού, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝ.Φ.Ι.Α.,  η αντικειμενική αξία αυτών (άρθρο 11)

  • Άδεια για επεξεργασία και πρόσβαση σε δεδομένα

Με την αίτηση παρέχεται άδεια για κοινοποίηση στους συμμετέχοντες πιστωτές, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων καθώς και άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου (άρθρο 12).

 

  • Υποβολή πρότασης από τους πιστωτές

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, δύνανται να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη (άρθρο 14). Δεν είναι υποχρεωτική, επομένως, η κατάθεση πρότασης από τους πιστωτές. Αν, πάντως, υποβληθεί πρόταση που εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη, της πλειοψηφίας (με βάση την αξία των σχετικών απαιτήσεων) των συμμετεχόντων πιστωτών που είναι χρηματοδοτικοί φορείς και τουλάχιστον του ποσοστού συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, υπογράφεται μεταξύ των συναινούντων πιστωτών και του οφειλέτη η σύμβαση αναδιάρθρωσης (που δύναται να συναφθεί και ως πολλαπλές διμερείς συμφωνίες με ταυτόσημο περιεχόμενο). Η ρύθμιση αφορά μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη.

  • Αίτημα διαμεσολάβησης από τον οφειλέτη

Ο οφειλέτης μπορεί να καταθέσει, εντός δέκα ημερών από τη λήψη της πρότασης, αίτημα υποβολής διαμεσολάβησης. Το αίτημα προχωρά εφόσον συναινέσει η πλειοψηφία, με βάση την αξία των σχετικών απαιτήσεων, των συμμετεχόντων πιστωτών που είναι χρηματοδοτικοί φορείς (άρθρο 15)

Σε περίπτωση που πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση με την έννοια της πολύ μικρής οντότητας του ν. 4308/2019 την ευθύνη της διαμεσολάβησης μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε διαπιστευμένος μεσολαβητής, ενώ διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει διαμεσολαβητής με ειδική εκπαίδευση σε χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε τριάντα ημέρες, η διαδικασία θεωρείται λήξασα.

  • Προθεσμία για την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης

Αν δεν υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών εντός δύο  μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θεωρείται περατωθείσα ως άκαρπη. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν έχει προηγηθεί διαδικασία διαμεσολάβησης (άρθρο 16)

  • Λήξη της διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα

Η διαδικασία περατώνεται το αργότερο εντός διμήνου, και πάντως και νωρίτερα αν οι πιστωτές απορρίψουν την αίτηση του οφειλέτη, δεν καταθέσουν πρόταση ρύθμισης, δεν αποδεχθούν διαμεσολάβηση ή, χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα διαμεσολάβησης, δεν συμφωνεί πάντως η πλειοψηφία των χρηματοδοτικών πιστωτών (άρθρα 14-16).

  • Διαδικασία διαπραγματεύσεων

Η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας και όλες οι σχετικές πληροφορίες μένουν μεταξύ  των συμμετεχόντων (άρθρο 18)

  • Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Με την υποβολή της αίτησης και μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο  περάτωση της διαδικασίας αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. (άρθρο 18). Επομένως, η μέγιστη διάρκεια αυτής μπορεί να είναι το δίμηνο, ενώ η απόρριψη από την πλειοψηφία της πρότασης ρύθμισης ή της μη αποδοχής διαμεσολάβησης μπορούν να τερματίσουν την εν λόγω αναστολή και νωρίτερα.

Η επίτευξη ρύθμισης προφανώς αναστέλλει αυτοδικαίως και αποκλείει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση  της απαίτησης που αφορά (άρθρο 19)

  • Η συμμετοχή του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης – Τεκμαιρόμενη συναίνεση

Ο Κώδικας θεσπίζει προϋποθέσεις, υπό τις οποίες σύμβαση ρύθμισης οφειλών που έχει επιτευχθεί με τους πιστωτές καταλαμβάνει το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 21). Ισχύουν, οι ακόλουθες καταρχήν σωρευτικές προϋποθέσεις: α) απαιτήσεις του Δημοσίου και των ΦΚΑ που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 1.500.000 ευρώ, β) οι απαιτήσεις να είναι μικρότερες αυτές των χρηματοδοτικών φορέων γ) το περιεχόμενο της σύμβασης να έχει προκύψει με βάση το υπολογιστικό εργαλείο του άρθρου 71 παρ. 2 περ. ζ του Κώδικα και δ) πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22.

Το άρθρο 22 θέτει απαγορεύσεις όπως την υπέρβαση των 240 δόσεων, τμηματικών καταβολών ανά περίοδο μεγαλύτερη του μηνός, δόση μικρότερη των 50 ευρώ, παροχή περιόδου χάριτος, ικανοποίηση με άλλο αντάλλαγμα αντί χρηματικής οφειλής, σε περίπτωση διαγραφής οφειλών αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, η διαγραφή τελεί υπό την αίρεση της τήρησης της ρύθμισης, ενώ προβλέπεται ότι δεν υπολογίζονται τόκοι ή προσαυξήσεις επί των ρυθμιζόμενων ποσών

Με την εγκριθείσα σύμβαση αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και οι αντίστοιχες ποινικές διώξεις άρθρο 23)

  • Διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης με Δημόσιο και ΦΚΑ

Το Δημόσιο ή οι ΦΚΑ δύνανται να καταρτίζουν  διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης με τον οφειλέτη εφόσον αυτός  καθίσταται βιώσιμος ή αξιόχρεος, με την τήρηση των κανόνων και του περιορισμού του άρθρου 22 και εφόσον η ανάκτηση του Δημοσίου ή του ΦΚΑ είναι ίση προς την εκτιμώμενη ανάκτηση σε περίπτωση πτώχευσης.

  • Τήρηση και συνέπειες αθέτησης της σύμβασης αναδιάρθρωσης

Η ολοκλήρωση της ρύθμισης οδηγεί στην απόσβεση του ποσού που υπερβαίνει το ποσό της ρύθμισης (άρθρο 26). Καθυστέρηση τριών δόσεων ή αξίας τουλάχιστον 3% του ποσού ρύθμισης δίνει στον πιστωτή δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αναδιάρθρωσης. Η καταγγελία ισχύει μόνο ως προς αυτόν (άρθρο 27)

  • Συνεργασία των χρηματοδοτικών φορέων

Χρηματοδοτικοί φορείς, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για παρούσα ή απειλούμενη αδυναμία πληρωμής, ανεξαρτήτως δηλαδή αίτησης του οφειλέτη, μπορούν να συνεργάζονται, προκειμένου να επεξεργαστούν ή να υποβάλλουν στον οφειλέτη κοινή πρόταση, με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμης λύσης (άρθρο 30).

  • Επιδότηση καταβολής δόσεων

Το άρθρο 28 προβλέπει για οφειλέτες, που δεν έχουν καθυστέρηση οφειλών πέραν των τριών μηνών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο ή του ΦΚΑ και πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις, την παροχή επιδότησης για την αποπληρωμή δανείων που εξασφαλίζονται με την κύρια κατοικία και για πέντε έτη. Ειδικότερα:

Προϋποθέσεις:

α) Έχει εμπράγματο δικαίωμα, αποκλειστικής ή κατ’ ιδανικό μερίδιο, κυριότητας, πλήρους ή ψιλής, ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του και βρίσκεται στην Ελλάδα.

β) Για την εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής έχει εγγραφεί, πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 8, υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο, που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του οφειλέτη.

γ) Το σύνολο των οφειλών του προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής ασφάλισης είναι τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.

δ) Το υπόλοιπο της οφειλής από το δάνειο που εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατό τριάντα πέντε χιλιάδων (135.000) ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως του ανώτατου ποσού των διακοσίων δέκα πέντε χιλιάδων (215.000) ευρώ ανά πιστωτή.

ε) Το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί σε χρονικό διάστημα πέραν του ενός (1) έτους από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 8.

στ) Έχει επέλθει μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων ως εξής:

στα. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των τελευταίων έξι (6) μηνών πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τους αντίστοιχους έξι (6) προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

  • για ποσά έως χίλια (1.000) ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του είκοσι τοις εκατό (20%),
  • για ποσά μεγαλύτερα των χιλίων (1.000) ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του τριάντα τοις εκατό (30%), όπως οι αποδοχές αυτές δηλώνονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τον εργοδότη.

στβ. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, των οποίων τα έσοδα του τελευταίου εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του τριάντα τοις εκατό (30%), σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο εξάμηνο, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές φορολογικές δηλώσεις

στγ. Σε περίπτωση εποχικής απασχόλησης ή δραστηριότητας, συγκρίνονται οι αποδοχές ή τα έσοδα του τελευταίου ενός (1) έτους πριν την υποβολή της αίτησης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκειμένου να εντοπιστεί η μείωση. Ως «εποχική» νοείται η απασχόληση ή δραστηριότητα που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) και μικρότερο από εννέα (9) μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.

ζ) Λόγω της μείωσης που παρουσίασαν τα οικογενειακά εισοδήματα, σύμφωνα με την περ. στ΄, πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και λοιπά κριτήρια που εκάστοτε ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Τα εν λόγω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ελέγχονται κατά το χρονικό σημείο της αίτησης του άρθρου 8 και εάν προκύπτει ότι τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια υπολείπονται των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο τα εν λόγω εισοδηματικά κριτήρια, προσαυξημένα κατά ποσοστό δέκα πέντε τοις εκατό (15%).

η) Αποδέχθηκε τη ρύθμιση που πρότειναν οι πιστωτές για όλες τις οφειλές του στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης αυτών δυνάμει του άρθρου 14, σε περίπτωση που οι οφειλές δεν ήταν ενήμερες. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα άρθρα 21 και 22.

θ) Να μην λαμβάνει ταυτόχρονα άλλη επιδότηση ή επιχορήγηση ή άλλη κρατική ενίσχυση, για το δάνειο πρώτης κατοικίας που επιδοτείται με το παρόν.

ι) Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ως προς τις υποχρεώσεις του μετά τη συνολική αναδιάρθρωση των οφειλών.

ια) Σε περίπτωση που οφειλή που πρόκειται να λάβει επιδότηση έχει υπαχθεί οριστικά στις διατάξεις του ν. 3869/2010   (A΄ 130), εφόσον εγκριθεί η επιδότηση του παρόντος, ο οφειλέτης παραιτείται του δικαιώματος να ζητήσει συνεισφορά του Δημοσίου, σύμφωνα με τα εδάφια πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010. Οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, η οποία εκκρεμεί σε πρώτο βαθμό, χωρίς να έχει συζητηθεί, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση του άρθρου 8. Αν οι αιτούντες ρυθμίσουν συναινετικά μέσω σύμβασης αναδιάρθρωσης τις οφειλές που είναι επιδεκτικές για την καταβολή επιδότησης κατά το παρόν, η δίκη του ν. 3869/2010    καταργείται ως προς τις οφειλές που ρυθμίστηκαν συναινετικά.

Το ύψος της επιδότησης:

Το μέγιστο ποσό της επιδότησης δόσης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια της παρ. 3 ορίζεται ως ακολούθως:

α) Για τον αιτούντα: εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα.

β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά τριάντα πέντε (35) ευρώ τον μήνα.

γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση τριάντα πέντε (35) ευρώ τον μήνα.

δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση τριάντα πέντε (35) ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

ε) Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα διακόσια δέκα (210) ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού

Περαιτέρω, η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια:

α) ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια εξυπηρετούμενα ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα (90) ημέρες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 8.

β) ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα (90) ημερών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 8.

γ) ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα (90) ημερών και έχουν επιπλέον καταγγελθεί σε χρόνο όχι μεγαλύτερο του ενός (1) έτους προ της υποβολής της αίτησης του άρθρου 8.

Σε περίπτωση που τα ποσά που αναφέρονται ως μέγιστο ποσόν επιδότησης πιο πάνω υπερβαίνουν τα όρια των περ. α΄, β΄ και γ΄, μειώνονται αναλόγως.

Η παράγραφο 6 του άρθρου 28 προβλέπει, για την περίπτωση που ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης,  την υποχρέωση επιστροφής (μέρους) του ποσού της επιδότησης, το ύψος του οποίου αποκλιμακώνεται με βάση τη διάρκεια τήρησης της σύμβασης.