Phishing (ηλεκτρονικό "ψαρεμα") ονομάζονται πρακτικές εξαπάτησης (με πλαστές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά μηνύματα ή ειδοποιήσεις), με τις οποίες οι δράστες πληροφορούνται ή υφαρπάζουν τους μυστικούς κωδικούς (ΡΙΝ, ΤΑΝ) των καταναλωτών για διαδικτυακές συναλλαγές και προβαίνουν σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς τους, που δεν μπορούν να ανατραπούν.
Γνωμοδότηση της δικηγορικής εταιρείας μας σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (υπό δημοσίευση στα Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου, τεύχος Φεβρουαρίου 2022).
Όπως είναι γνωστό, οι όροι που προβλέπουν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναπροσαρμόζουν το επιτόκιο του κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένους επιτοκιακούς δείκτες, κρίνονται σταθερά τις δύο τελευταίες δεκαετίες ως καταχρηστικοί. Η δε αποδοχή της καταχρηστικότητας των όρων περί αναπροσαρμογής οδηγεί στην ερμηνευτική συμπλήρωση των συμβάσεων ώστε το κυμαινόμενο επιτόκιο να διαμορφώνεται, παρακολουθώντας τις ισόποσες ανοδικές ή καθοδικές μεταβολές του παρεμβατικού επιτόκιο της ΕΚΤ (ή και του Euribor).
Η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε στην Ελληνική Κυβέρνηση συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναβάθμιση της διοικητικής εποπτείας στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν. 4512/2018. Ο Δ. Σπυράκος είναι για το έτος 2021 σύμβουλος της ΠΤ όσον αφορά το εποπτικό πεδίο της προστασίας του καταναλωτή, και ειδικότερα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ιδιωτική Ασφάλιση: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των Μερών», στις 02/03/2021, ημέρα Τρίτη, και ώρες 16:00-21:00 με εισηγητη τον κ. Δημήτρη Σπυράκο.
Με το άρθρο 83 του ν. 4764/2020 τροποποιούνται τα άρθρα 263 και 308 του ν. 4738/2020 που αφορούν την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού κώδικα (ν. 4738/2020) με την ταυτόχρονη κατάργηση ή λήξη της ισχύος προηγούμενων νομοθετημάτων για τη ρύθμιση των χρεών.
Σελίδα 1 από 4