Oι στόχοι των εντολέων μας
είναι οι προκλήσεις μας

Αυξήσεις ασφαλίστρων και Δείκτης ΙΟΒΕ: Το θεσμικό παράδοξο

Άρθρο του Δημήτρη Σπυράκου στο tvxs.gr με αφορμή το ΠΔ 13/2022 για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Δείκτη Υγείας για την αναπροσαρμογή των ασφαλίσεων υγείας. 

Για το άρθρο πατήστε εδώ: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ayksiseis-asfalistron-kai-deiktis-iobe-thesmiko-paradokso

Με το ΠΔ 13/2022 (ΦΕΚ Α' 30) θεσμοθετήθηκε ο παραπάνω αμφισβητούμενος για την εγκυρότητά του Δείκτης του ΙΟΒΕ. Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενα άρθρα μας, η εφαρμογή του δείκτη σε μία ασφάλιση υγείας προϋποθέτει την προηγούμενη συμφωνία με τον καταναλωτή. Ο δείκτης δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από την ασφαλιστική εταιρία.

Ούτε το άρθρο 268 ν. του Ν. 4738/2020 μπορεί να δικαιολογήσει τη μονομερή τροποποίηση του όρου για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πράγματι μία ανεπίτρεπτη από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ επέμβαση σε υφιστάμενες συμβάσεις. Οι όροι των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας είναι πράγματι στις περισσότερες των περιπτώσεων καταχρηστικοί και συνεπώς ανίσχυροι. Ωστόσο, το κενό που δημιουργείται από την καταχρηστικότητα των όρων καλύπτεται ερμηνευτικά ήδη εξ αρχής, όπως δέχονται τα δικαστήρια, με αναφορά σε δείκτες της Στατιστικής Αρχής ή αντικειμενικά προσδιοριζόμενα κριτήρια. Επομένως, οι μακροχρόνιες συμβάσεις, ανεξαρτήτως της καταχρηστικότητας των όρων, έχουν καλυφθεί ερμηνευτικά ήδη με εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου.
Πατήστε και εδώ:https://spirakoslaw.gr/arthra-meletes/arthra/115-268-4738-2020