Εισήγηση του Δημήτρη Σπυράκου στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, τις 25.10.2021, με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών». Η εισήγηση είναι υπό δημοσίευση στο περιοδικό «Ενέργεια & Δίκαιο» των Εκδόσεων Σάκκουλα
Από την εισαγωγή:
Oι τιμές ρεύματος έχουν γίνει ένα πολύπλοκο κατασκεύασμα. Τα σταθερά τιμολόγια, ως εκείνα που παραδοσιακά διασφάλιζαν διαφάνεια στις χρεώσεις και διευκόλυναν τα νοικοκυριά στον προγραμματισμό των δαπανών τους, απειλούνται στην πράξη με εξαφάνιση. Όχι τυχαία γίνεται πλέον λόγος - και από τη ΡΑΕ - για το δικαίωμα πρόσβασης του καταναλωτή σε ένα σταθερό τιμολόγιο. οι προμηθευτές, προκειμένου να απαλλαγούν από τους κινδύνους της διακύμανσης της τιμής στην οποία προμηθεύονται οι ίδιοι την ενέργεια, εδραιώνουν στην εμπορική τους πρακτική τα προγράμματα μεταβαλλόμενης τιμολόγησης. Η δε μεταβαλλόμενη τιμολόγηση από μοχλό συμπίεσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από τα κίνητρα ελαστικής προσαρμογής της κατανάλωσης (όπως την γνωρίσαμε με τη διαφοροποιημένη νυκτερινή τιμολόγηση ή σχεδιάζεται με την επικείμενη δυναμική τιμολόγηση), στη συγκυρία που σήμερα διαμορφώνεται, είναι το εργαλείο μετακύλησης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.
Οι προμηθευτές ενέργειας είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τους όρους των συμβάσεων και συνεπώς να επιβάλλουν, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των διακυμάνσεων των τιμών για τους ίδιους, τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Ο μονομερής καθορισμός του περιεχομένου των τελευταίων ουδόλως όμως διασφαλίζει ότι εντέλει αυτές περιορίζονται στην οικονομική λογική που τις δικαιολογεί, δηλαδή να μεταφέρουν την αύξηση του κόστους που έχει η ενέργεια για τους ίδιους στους καταναλωτές. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από εργαλείο διάσωσης σε εργαλείο αύξησης του κέρδους του προμηθευτή είναι βάσιμος.